Έκθεση του Νίκου Κυπραίου στην Αθήνα

Ζωγράφος της διασποράς με διεθνή πορεία στο χώρο της τέχνης, ο Νίκος Κυπραίος μάς ξεναγεί στη μακρά διαδρομή του μέσα από την έκθεση «Το φως απέναντι», η οποία θα φιλοξενηθεί στην Γκαλερί Art Πρίσμα στον Πειραιά.
Πίνακες κυρίως μεγάλων διαστάσεων με σαφείς αναφορές στη γενέθλια γη του, τη Σάμο, θυμίζουν ότι ο Νίκος Κυπραίος κινείται με νοσταλγία και ελευθερία μέσα στην τέχνη, παίζει αδιάκοπα με το φως και το χρώμα. Γιατί όπως σημειώνει ο ίδιος: «Βασίζομαι στο ανάγλυφο της γης, στην επιδερμίδα της. Σαν βγεις να περπατήσεις στη Σάμο, στο φως του Ιουνίου, τις ώχρες τις πιάνεις με το χέρι».

Ο Νίκος Κυπραίος γεννήθηκε το '44, ταξίδεψε στην Αγγλία και το '72 αποφασίζει να εγκατασταθεί στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η μετανάστευση, η μοναξιά, οι μνήμες βρήκαν τον τόπο τους στο έργο του. 

Ενα έργο ποιητικό, το οποίο συνδέει το παρελθόν με το παρόν και όπως σημειώνει ο κριτικός τέχνης Ρόμπερτ Μόργκαν, «προσφέρει ένα αντίδοτο προς τις επιφανειακές προσεγγίσεις της σύγχρονης τέχνης που προσπαθούν να αναλύσουν καλλιτεχνήματα από τις ζωντανές παραδόσεις του παρελθόντος. Αντ' αυτού ο ζωγράφος μάς κάνει να πιστεύουμε ότι οι εικόνες του μαρτυρούν κάτι πέρα από το επιφανειακό και υπεισέρχονται στις εσωτερικές εκφράσεις της ανθρώπινης ψυχής». 

Από τη δική της πλευρά η ιστορικός Τέχνης Μαρίνα Κανακάκη σημειώνει για τα έργα του Νίκου Κυπραίου: «...Καμένα δέντρα στον καμβά σαν πληγές... Οταν η καθημερινότητα ντύνεται με σκιές, ο ζωγράφος τής φορά νέα ρούχα ραμμένα με νήματα φωτός. Και στροβιλίζεται, στριφογυρίζει, "περιστρέφεται" η νέα πραγματικότητα. Τα πεύκα κάνουν έναν κύκλο και χορεύουν. Κρυμμένο πια το πικρό παράπονο... Τη μελαγχολία θεραπεύει ο ζωγράφος φτιάχνοντάς της ένα χαρισματικό ποιητικό πρόσωπο». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 17 Οκτωβρίου. Διάρκεια έως 7 Νοεμβρίου. 

Πηγή: Ελευθεροτυπία



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 2 τα ξημερώματα η αναχώρηση του European Express

Στις 14 Οκτωβρίου παρουσιάζεται το “Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα”