Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο για τη σκανδαλόπετρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες το σεμινάριο Σκανταλόπετρας που οργάνωσε ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Σάμου και ο δήμος Σάμου. Το Σεμινάριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, κου Αλέξανδρου Μαλαγάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στην υψηλή αξία της ενημέρωσης των δυτών, από ιατρούς ειδικευμένους στο χώρο των καταδύσεων.


Ο ομιλητής κος Τρικοίλης, ιατρός καταδυτικής υπερβαρικής ιατρικής, ξεκίνησε με την ιστορία της σπογγαλιείας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του νησιού του, της Καλύμνου, και την ασφαλέστερη μορφή κατάδυσης, τη κατάδυση με Σκανταλόπετρα. Συνέχισε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό στην ανάλυση του σύγχρονου αθλήματος της Σκανταλόπετρας και των παγκόσμιων αγώνων που διοργανώνονται ετησίως.


Στη δεύτερη ενότητα του σεμιναρίου ο κος Τρικοίλης όρισε τα καταδυτικά ατυχήματα. Βασιζόμενος στη πολυετή επαγγελματική εμπειρία του στην αντιμετώπιση καταδυτικών ατυχημάτων ανά των κόσμο και χρησιμοποιώντας πραγματικά περιστατικά ως παραδείγματα, έδωσε οδηγίες πρόληψης των καταδυτικών ατυχημάτων.  Ακολούθησε μια εκτενής ανάλυση της νόσου των δυτών – σύνδρομο αποσυμπίεσης και παράλληλα παρουσίασε τις σωστές και σωτήριες πρώτες βοήθειες σε καταδυτικά ατυχήματα και τη γρήγορη νευρολογική εξέταση που μπορεί να κάνει και κάποιος που δεν είναι ιατρός.  Αναφορά έγινε και στις πολλαπλές εφαρμογές της υπερβαρικής ιατρικής, και στους υπερβαρικούς  θάλαμους διαφόρων τύπων και μεγεθών.


Καθ’ όλο το σεμινάριο υπήρχε γόνιμος διάλογος με το ακροατήριο, όπου δύτες της αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης ζήτησαν διευκρινήσεις και είχαν την ευκαιρία να αποσαφηνίσουν πτυχές της ασφάλειάς τους κατά την κατάδυση άμεσα από τον ομιλητή.


Η βραδιά τελείωσε με τη βράβευση του κ. Τρικοίλη, για τη σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη της ασφαλούς κατάδυσης στο νησί μας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 2 τα ξημερώματα η αναχώρηση του European Express

Έκθεση του Νίκου Κυπραίου στην Αθήνα

Κυνήγι θησαυρού στο Καρλόβασι